Situació Lingüística a Catalunya: Conceptes Clau

Classified in Lehre und Ausbildung

Written at on Deutsch with a size of 3,04 KB.

Quines llengües es parlen a Catalunya?

El català és la llengua pròpia de Catalunya, amb un fort arrelament al territori (també es parla a les comarques del País Valencià). És la llengua inicial per a una part significativa de la població i segona llengua per a d'altres. No obstant això, és considerada una llengua minoritzada per la pressió d'altres llengües dominants.

El castellà és la segona llengua amb més pes en la societat catalana. A més, és una llengua internacional important, sent la quarta amb més parlants nadius al món. La seva presència configura situacions de bilingüisme social i diglòssia.

L'anglès és la tercera llengua amb més rellevància a Catalunya, principalment per ser la llengua internacional d'ús més estesa.

La població catalana va créixer notablement al segle XX a causa de fluxos immigratoris, la qual cosa ha influït en la situació lingüística actual.

Altres llengües presents a Catalunya

Les immigracions han fet que a Catalunya hi hagi més de 300 llengües, com l'àrab i diverses llengües africanes, asiàtiques o americanes.

Fenòmens de contacte lingüístic

Quan dues llengües entren en contacte, es produeixen una sèrie de fenòmens, entre els quals destaquen el desenvolupament de varietats lingüístiques mixtes (per exemple, pidgins i criolls) i situacions de conflicte lingüístic.

Bilingüisme i diglòssia

El bilingüisme és l'ús alternatiu de dues llengües. Hem de distingir-ne diversos tipus:

  • Bilingüisme individual: Quan l'individu domina, de manera més o menys equilibrada, dues llengües i en tria una o altra segons la situació.
  • Bilingüisme territorial: Quan un espai polític consta de dues parts diferenciades des del punt de vista lingüístic.
  • Bilingüisme social: Quan dues llengües coexisteixen dins d'una societat determinada pel fet que una d'aquestes llengües s'ha instal·lat en el territori propi de l'altra llengua.

La diglòssia és la situació de contacte entre dues llengües en què els parlants n'utilitzen una per a usos formals i l'altra per a usos informals.

Llengües minoritàries

Una llengua minoritària té un nombre relativament reduït de parlants, però no pateix la pressió d'una altra llengua dins del seu territori. Per exemple, el danès.

Llengües minoritzades

Una llengua minoritzada és discriminada en el seu propi territori per la pressió d'una llengua dominant. Per exemple: el català.

Ecolingüística

L'ecolingüística estudia la relació entre les llengües i l'entorn per afavorir l'equilibri lingüístic en estats plurilingües.

Sociolingüística

La sociolingüística és la disciplina que estudia la llengua en relació amb el seu ús en la societat.

Entradas relacionadas: